Struktura obiektu

Autor:

Jędrczak, Andrzej ; Królik, Dariusz

Współtwórca:

Greinert, Andrzej - red.

Tytuł:

Wpływ stopnia rozdrobnienia mięsa na wydajność procesu fermentacji = Influence of meat size reduction on the yield of digestion process

Tytuł publikacji grupowej:

ZN UZ IŚ, nr 32 (2013)

Temat i słowa kluczowe:

fermentacja mezofilowa ; fermentacja termofilowa ; biogaz ; mięso ; mesophilic fermentation ; termophilic fermentation ; biogas ; meat

Streszczenie:

W artykule przedstawiono wyniki badań wpływu rozdrobnienia mięsa na wydajność procesu fermentacji metanowej, prowadzonej w warunkach mezo- i termofilowych. Wykazano, że w procesie fermentacji mezofilowej jak i termofilowej rozdrobnienie odpadu nie wpływało znacząco na ilość i skład wyprodukowanego biogazu. Zauważono natomiast, że produkcja biogazu w warunkach mezofilowych w porównaniu do warunków termofilowych była od 2,0 do 2,6 raza wyższa.

Abstract:

This article presents the results of research on the impact of fragmentation on performance of meat methane fermentation process, performed under meso-and thermophilic. It has been shown that in mesophilic fermentation and thermophilic fragmented waste is not significantly affected by the amount and composition of the produced biogas. It is noted, however, that the production of biogas in mesophilic conditions compared to thermophilic conditions was 2.0 to 2.6 times greater.

Opis:

nr 5-11 tytuł: Politechnika Zielonogórska - Zeszyty Naukowe ; nr 1-4 tytuł: Wyższa Szkoła Inżynierska im. Jurija Gagarina w Zielonej Górze - Zeszyty Naukowe ; seria główna: Zeszyty Naukowe ; zeszyt 32 ukazał się jako nr 152 serii głównej

Wydawca:

Zielona Góra: Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego

Data wydania:

2013

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Strony:

52-68

Źródło:

Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Zielonogórskiego, Tom 32

Jezyk:

pol ; eng

Prawa do dysponowania publikacją:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego