Autor:
Współtwórca:
Zielińska, Maria - red. ; Lisowski, Krzysztof - red.
Tytuł:
Tytuł publikacji grupowej:
Temat i słowa kluczowe:
vegetarianism ; vegetarian diets ; academic youth ; adolescence ; motive ; wegetarianizm ; diety wegetariańskie ; młodzież akademicka ; adolescencja ; motyw
Streszczenie:
Celem badania było poznanie motywów wyboru diety wegetariańskiej przez młodych ludzi w okresie adolescencji i wczesnej dorosłości. Badanie zrealizowano metodą studium przypadku, przeprowadzając wywiady autobiograficzno-narracyjne z siedmioma osobami, które rozpoczęły stosowanie diety wegetariańskiej przed ukończeniem 18. roku życia i kontynuowały ją w chwili przeprowadzenia badania. ; Główne pytanie badawcze dotyczyło tego, jak młodzi ludzie postrzegają własne motywy wyboru diety wegetariańskiej. Pytania szczegółowe odniosły się do: powodów, dla których osoby badane zdecydowały się rozpocząć stosowanie diet wegetariańskich, tego, jak postrzegają własne doświadczenia z ich stosowaniem, odkrycia, w jaki sposób oceniają aktualne powody ich kontynuowania oraz zauważane wady i zalety. Badania pozwoliły ustalić, że motywami wyboru diety wegetariańskiej w okresie adolescencji były troska o dobrostan zwierząt, a w okresie wczesnej dorosłości przede wszystkim troska o środowisko i własne zdrowie (w ujęciu fizycznym i psychicznym), a także moda (chęć wypróbowania czegoś nowego, namowy ze strony innych). ; W opinii młodzieży akademickiej, do wad stosowania diet wegetariańskich należy między innymi konieczność częstego wyjaśniania innym osobom swojego wyboru, mniejsza dostępność roślinnych zamienników mięsa w mniejszych miastach i na wsiach, trudność w zastąpieniu smaku mięsa roślinnymi zamiennikami czy utrudnione budowanie masy mięśniowej. ; Do zalet zaliczano lepsze samopoczucie w obrębie zdrowia fizycznego - wskazywano na uczucie "lekkości" po spożywaniu roślinnych posiłków - oraz psychicznego. Tu mówiono przede wszystkim o poczuciu, że postępuje się w zgodzie z własnym sumieniem i przekonaniami na temat zwierząt i środowiska. Zaletą było także to, iż coraz więcej firm wprowadza do swojej oferty produkty roślinne.
Abstract:
The aim of the study was to explore the reasons why young people choose a vegetarian diet during adolescence and early adulthood. The study was conducted using the case study method, involving autobiographical and narrative interviews with seven individuals who had adopted a vegetarian diet before the age of 18 and were continuing to do so at the time of the study. ; The main research question concerned young people`s perceptions of their own motivations for adopting a vegetarian diet. Specific questions addressed: the reasons why respondents decided to start a vegetarian diet, how they perceived their own experiences of following it, how they perceived their current reasons for continuing it, and the perceived advantages and disadvantages. The findings revealed that motives for adopting a vegetarian diet in adolescence were primarily driven by concerns for animal welfare. ; In early adulthood, environmental and personal health factors (both physical and mental) took precedence, as well as fashion (the desire to try something new, often influenced by the persuasion of others). Disadvantages of a vegetarian diet, according to the university students in the study, included the need to frequently explain their choices to others, the limited availability of plant-based meat substitutes in smaller towns and rural areas, the difficulty in replicating the taste of meat with plant-based alternatives, and challenges in building muscle mass. ; Benefits included improved physical well-being - the feeling of "lightness" after eating plant-based meals was noted - and mental health. In particular, the feeling of acting in accordance with one`s conscience and beliefs about animals and the environment were mentioned. The growing availability of plant-based products in the market was also seen as a benefit.
Wydawca:
Zielona Góra: Lubuskie Towarzystwo Naukowe ; Zielona Góra: Uniwersytet Zielonogórski, Wydział Nauk Społecznych
Data wydania:
Typ zasobu:
Format:
DOI:
Strony:
Źródło:
Rocznik Lubuski, tom 49, część 2