Struktura obiektu

Autor:

Węgorowska, Katarzyna

Współtwórca:

Gorzelana, Joanna - red. nauk. ; Seul, Anastazja - red. nauk.

Tytuł:

Prozdrowotne właściwości rodzimego miodu zwerbalizowane w wybranych opracowaniach pszczelarskich i apiterapeutycznych = Health-promoting properties of native honey verbalised in selected beekeeping and apitherapeutic studies

Tytuł publikacji grupowej:

Zdrowie i choroba...

Temat i słowa kluczowe:

miód ; zdrowie ; walory prozdrowotne ; werbalizacja ; lingwokulturologia ; honey ; health ; health-promoting qualities ; verbalization ; linguoculturology

Streszczenie:

Miód i zdrowie to dwa rzeczowniki, a równocześnie pojęcia, które na trwałe wpisały się w dzieje ludzkości. Walory miodnego pszczelego produktu znane są już od starożytności, a związana z nimi apiterapia przeżywa obecnie swój renesans. Celem niniejszych lingwokulturologicznych rozważań są, tym razem, zalety różnych odmian polskiego miodu zwerbalizowane w wybranych, zarówno specjalistycznych, jak i popularnonaukowych publikacjach z zakresu pszczelarstwa i apiterapii. Oddane w nich za pomocą słów, korzystne dla organizmu ludzkiego wartości owego naturalnego biopreparatu uzmysławiają bowiem także aksjologicznie nacechowane korzyści, jakie oferowane są nam, dzięki niemu, przez otaczające nas faunę i florę.

Abstract:

Honey and health are two nouns and also concepts that have permanently become part of the history of mankind. The qualities of the bee honey have been known since ancient times, and the apitherapy that is associated with it is currently being revived. The objective of the present linguocultural considerations is, this time, to present the advantages of various varieties of Polish honey verbalised in selected, both specialist and popular science publications in the field of beekeeping and apitherapy. The beneficial values of this natural biopreparation, expressed in words, make us aware of the axiologically characterised benefits offered to us by the surrounding flora and fauna.

Opis:

seria: Prace Aksjologiczne: język, literatura, kultura, t. 4

Wydawca:

Zielona Góra: Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego

Data wydania:

2024

Typ zasobu:

rozdział w książce

Format:

application/pdf

DOI:

10.59444/2024SERredGor_Seu_PAr14

Strony:

255-271

Źródło:

Zdrowie i choroba w aspekcie aksjologicznym

Jezyk:

pol

Prawa do dysponowania publikacją:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego