Struktura obiektu

Autor:

Włodarczak, Sylwia ; Ochowiak, Marek ; Krupińska, Andżelika ; Markowska, Małgorzata

Tytuł:

Metody określania struktury emulsji O/W wytwarzanych w rozpylaczach o stożkowej komorze wirowej = The methods for determining the structure of O/W emulsion formed in the atomizers with conical swirl chamber

Podtytuł:

materiały konferencyjne

Tytuł publikacji grupowej:

Systemy pomiarowe w badaniach'20

Temat i słowa kluczowe:

komputeryzacja ; przyrządy pomiarowe ; informatyka ; technologie informacyjne

Streszczenie:

W pracy przedstawiono proces wytwarzania emulsji O/W w rozpylaczach wirowych o różnej konstrukcji. Szczegółowo omówiono dwie metody określenia wielkości kropel. Analizowano rozkłady średnic kropel i średnie średnice Sautera. Wykazano, że udział fazy olejowej oraz geometria rozpylacza, a zwłaszcza wysokość komory, wpływają na wielkość kropel.

Abstract:

The paper presents the process of emulsion O/W formation in the pressure-swirl atomizers of the different construction. Two methods for determining the droplet size are discussed in detail. Droplet size distributions and Sauter mean diameters were analyzed. It has been shown that the oil phase share and atomizer geometry, especially the chamber height, affect the droplet size.

Opis:

Konferencja odbyła się w dniach 14-17 czerwca 2020 r. w Zielonej Górze

Wydawca:

Zielona Góra: Uniwersytet Zielonogórski, Instytut Metrologii, Elektroniki i Informatyki

Data wydania:

2020

Typ zasobu:

rozdział w książce

Format:

application/pdf

Strony:

113-116

Jezyk:

pol

Licencja:

CC 4.0 ; kliknij tutaj, żeby przejść

Prawa do dysponowania publikacją:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego