Struktura obiektu

Autor:

Bujkiewicz, Zbigniew

Współtwórca:

Eckert, Wojciech - red.

Tytuł:

Korporacja producentów koniaku w krajobrazie kulturowym Zielonej Góry

Tytuł publikacji grupowej:

Rocznik Lubuski, 32

Temat i słowa kluczowe:

Zielona Góra (okręg) ; historia ; koniak ; 19-20 w.

Streszczenie:

Miasto Zielona Góra może mówić o miejscowych producentach koniaku bez obawy, że spotkają je restrykcje ze strony Francuzów, strzegących bezwzględnie prawa wyłączności do nazwy ?cognac?. W tej części Europy praktycznie nikt inny nie może sobie na to pozwolić. Należy jednak pamiętać o przedziale czasowym, w którym funkcjonowali autentyczni zielonogórscy producenci tego trunku, czyli od powstania pierwszych wytwórni koniaku w latach 70. XIX wieku do 1919 roku, kiedy to posługiwanie się tą nazwą w odniesieniu do alkoholu produkowanego w Niemczech zostało zakazane. ; Jest to cecha wyróżniająca wyraźnie Zieloną Górę w krajobrazie kulturowym regionu. Zawarte w tytule określenie ?korporacja producentów koniaku? ma na celu podkreślenie powszechności tego unikalnego zjawiska na miarę Zielonej Góry. W ciągu niespełna pięćdziesięciu lat koniakiem zajmowało się kilkunastu producentów. Podstawową kwestią, którą w tym wypadku należy wyjaśnić, jest pytanie ? jaki mechanizm doprowadził do powstania i rozwoju tego zjawiska gospodarczego i kulturowego w naszym regionie?

Wydawca:

Zielona Góra: Lubuskie Towarzystwo Naukowe

Data wydania:

2006

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Strony:

23-35

Źródło:

Rocznik Lubuski, tom 32

Jezyk:

pol

Prawa do dysponowania publikacją:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego