Miasto Zielona Góra może mówić o miejscowych producentach koniaku bez obawy, że spotkają je restrykcje ze strony Francuzów, strzegących bezwzględnie prawa wyłączności do nazwy ?cognac?. W tej części Europy praktycznie nikt inny nie może sobie na to pozwolić. Należy jednak pamiętać o przedziale czasowym, w którym funkcjonowali autentyczni zielonogórscy producenci tego trunku, czyli od powstania pierwszych wytwórni koniaku w latach 70. XIX wieku do 1919 roku, kiedy to posługiwanie się tą nazwą w odniesieniu do alkoholu produkowanego w Niemczech zostało zakazane. ; Jest to cecha wyróżniająca wyraźnie Zieloną Górę w krajobrazie kulturowym regionu. Zawarte w tytule określenie ?korporacja producentów koniaku? ma na celu podkreślenie powszechności tego unikalnego zjawiska na miarę Zielonej Góry. W ciągu niespełna pięćdziesięciu lat koniakiem zajmowało się kilkunastu producentów. Podstawową kwestią, którą w tym wypadku należy wyjaśnić, jest pytanie ? jaki mechanizm doprowadził do powstania i rozwoju tego zjawiska gospodarczego i kulturowego w naszym regionie?
Zielona Góra: Lubuskie Towarzystwo Naukowe
Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego
2021-12-02
2021-12-02
82
https://zbc.uz.zgora.pl/repozytorium/publication/66321
Nazwa wydania | Data |
---|---|
Korporacja producentów koniaku w krajobrazie kulturowym Zielonej Góry | 2021-12-02 |
Rutkowski, Zygmunt Sauter, Wiesław (1905-1996) - red.
Bujkiewicz, Zbigniew Strzyżewski, Wojciech (1960- ) - red.
Wąsicki, Jan (1921-1995) Wąsicki, Jan (1921-1995) - red. nacz.
Eckert, Marian (1932-2015) Benyskiewicz, Joachim (1936-2011) - red.
Chmielewski, Grzegorz Eckert, Marian - red.
Słowiński, Lech (1922-2005) Roenig, Jan - tł.
Krzyżanowski, Sławomir Nitschke, Bernadetta - red. Dolański, Dariusz - red.