Obiekt

Tytuł: Termika Jeziora Sławskiego

Autor:

Rösler, Alfred

Data wydania:

1986

Typ zasobu:

artykuł

Współtwórca:

Szczegóła, Hieronim (1931- ) - red.

Podtytuł:

Reformacja na polskich ziemich zachodnich. W 500-lecie urodzin Marcina Lutra

Tytuł publikacji grupowej:

Rocznik Lubuski, 14

Streszczenie:

Badania termiki jezior, a w konsekwencji badania bilansu cieplnego wód powierzchniowych mają istotne znaczenie przy określaniu wpływu jezior na kształtowanie się klimatu w danym regionie. Jeziora bowiem w naszych szerokościach geograficznych łagodzą klimat - zmniejszają amplitudę temperatury mas powietrznych danej okolicy. Na wiosnę i na początku lata pobierają dużo ciepła z atmosfery, co powoduje przedłużanie się okresu wiosennego i obniża letnie temperatury powietrza. Zupełnie odmienne zjawisko obserwujemy jesienią, kiedy to jeziora powoli oddają nagromadzone ciepło otoczeniu. ; Ustalony przez hydrologów podział jezior wg wielkości klasyfikuje Jezioro Sławskie w przedziale od 100 ha do 1000 i nazywa je średnim. Jezior w tym przedziale jest w Polsce 545, a jezior dużych >1000 ha jest 34. Widzimy więc, że Jezioro Sławskie jest blisko granicznej wartości jezior dużych i wobec tego wywiera znaczny wpływ na klimat okolic Sławy. Dlatego celowym jest prowadzenie badań nad termiką tego jeziora.

Wydawca:

Zielona Góra: Lubuskie Towarzystwo Naukowe

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:zbc.uz.zgora.pl:51294

Strony:

271-293

Źródło:

Rocznik Lubuski, tom 14

Jezyk:

pol

Prawa do dysponowania publikacją:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2021-12-02

Data dodania obiektu:

2019-05-13

Liczba wyświetleń treści obiektu:

608

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://zbc.uz.zgora.pl/repozytorium/publication/59693

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Nazwa wydania Data
Termika Jeziora Sławskiego 2021-12-02

Obiekty

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji