Obiekt

Tytuł: Zainteresowanie studentów Uniwersytetu Zielonogórskiego uzyskiwaniem wiedzy o zdrowiu = University of Zielona Gora students` interest in acquiring knowledge about health

Autor:

Lisicki, Tomasz

Data wydania:

2014

Typ zasobu:

artykuł

Współtwórca:

Asienkiewicz, Ryszard - red. ; Tatarczuk, Józef - red.

Tytuł publikacji grupowej:

Rocznik Lubuski, 40

Streszczenie:

Celem badań przeprowadzonych w roku akademickim 2012/2013 była diagnoza zachowań studentów studiów stacjonarnych pierwszego roku Uniwersytetu Zielonogórskiego w odniesieniu do wymagań zdrowego stylu życia rozpatrywanych w tej pracy pod kątem zainteresowania zdobywaniem i poszerzaniem wiedzy uczniów na temat zdrowia. ; Autor zastosował metodę sondażu diagnostycznego i zebrał ankiety, które wypełniło 352 uczniów (w tym: 250 kobiet - 71% i 102 mężczyzn - 29%). Większość respondentów (79% ogółu ankietowanych, w tym 80% kobiet i 75% mężczyzn) wyraziła chęć uczestniczenia w zajęciach fakultatywnych poświęconych przynajmniej jednemu z 25 oferowanych tematów. Największym zainteresowaniem zarówno kobiet, jak i mężczyzn cieszyły się dwa tematy: "Pierwsza pomoc w nagłych przypadkach" (47% ankietowanych wybrało ten temat) oraz "Higiena żywienia i podstawy żywienia" (38%).

Abstract:

The aim of the research conducted in the academic year 2012/2013 was to diagnose the behaviour of full-time first year students of the University of Zielona Gora in relation to the requirements of a healthy lifestyle considered in this work in terms of the interest in acquiring and widening students` knowledge on health. ; The author used a diagnostic survey method and collected questionnaires filled in by 352 students (including: 250 women - 71% and 102 men - 29%). Majority of the respondents (79% of all the respondents, including 80% of women and 75% of men) expressed their wish to participate in optional classes dedicated to at least one of 25 offered topics. There were two topics which were of the greatest interest both among women and men: "First Aid in Emergency Cases" (47% of respondents chose the topic) and "Nutrition Hygiene and basics of Nutrition" (38%).

Wydawca:

Zielona Góra: Lubuskie Towarzystwo Naukowe

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:zbc.uz.zgora.pl:80339

Strony:

289-303

Źródło:

Rocznik Lubuski, tom 40, część 2

Jezyk:

pol

Prawa do dysponowania publikacją:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2024-07-22

Data dodania obiektu:

2024-07-22

Liczba wyświetleń treści obiektu:

24

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://zbc.uz.zgora.pl/repozytorium/publication/89972

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Obiekty

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji