Obiekt

Tytuł: Servitization as a concept for managing the development of small and medium-sized enterprises = Serwicyzacja jako koncepcja zarządzania rozwojem małych i średnich przedsiębiorstw

Współtwórca:

Skalik, Jan - red. ; Adamczyk, Janusz- red. ; Moczulska, Marta - red. ; Preston, Peter- red. jęz. ; Stankiewicz, Janina - red. nacz. ; Zmyślony, Roman - red. statyst.

Tytuł publikacji grupowej:

Management, vol. 22 (2018)

Streszczenie:

Jako cel artykułu wyznaczono przedstawienie kluczowych cech, etapów, zalet i zagrożeń serwicyzacji jako koncepcji zarządzania rozwojem małych i średnich przedsiębiorstw. Realizacji celu pracy poświęcono przegląd literatury oraz własne badania empiryczne przeprowadzone w formie studium przypadku firmy średniej wielkości Mikomax sp. z o.o. z Polski. ; Uzyskane wyniki wykazały istotną rolę serwicyzacji w rozwoju badanej firmy. Zidentyfikowano etapowe podejście do wdrażania tej koncepcji, wymagające przeprowadzenia szeregu zmian w systemach zarządzania przedsiębiorstwem. Serwicyzacja jest źródłem korzyści strategicznych, marketingowych i finansowych dla firmy, a kierownictwo planuje dalszy rozwój działań serwicyzacyjnych nakierowanych na rozbudowę oferty rynkowej i budowanie trwałej przewagi konkurencyjnej.

Abstract:

The aim of the article is to present the key features, stages, advantages and threats of servitization as a concept for managing the development of small and medium-sized enterprises. A literature review and empirical research carried out in the form of a case study of the medium-sized company Mikomax sp. z o.o. from Poland served to achieve the aim of the article. ; The obtained results indicate a significant role of servitization in the development of the analyzed company. A phased approach to the implementation of this concept has been identified, requiring a number of changes to be made in the management systems of the enterprise. Servitization is a source of strategic, marketing and financial benefits for the company, and the management plans to further develop servitization activities aimed at expanding its market offer and building a sustainable competitive advantage.

Wydawca:

Zielona Góra: Faculty of Economics and Management Press

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

oai:zbc.uz.zgora.pl:57193

DOI:

10.2478/manment-2018-0024

Strony:

80-94

Źródło:

Management, vol. 22, no 2 (2018)

Jezyk:

eng

Prawa do dysponowania publikacją:

Biblioteka Uniwersytetu Zielonogórskiego

Kolekcje, do których przypisany jest obiekt:

Data ostatniej modyfikacji:

2020-06-24

Data dodania obiektu:

2020-06-24

Liczba wyświetleń treści obiektu:

72

Wszystkie dostępne wersje tego obiektu:

https://zbc.uz.zgora.pl/repozytorium/publication/63718

Wyświetl opis w formacie RDF:

RDF

Wyświetl opis w formacie OAI-PMH:

OAI-PMH

Obiekty

Podobne

Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'. Więcej informacji